Tabulka olejů
K tepelné úpravě jsou vhodnější tuky s nízkým obsahem nenasycených mastných kyselin (primárně polynenasycených) a cholesterolu. Tabulka také znázorňuje ojedinělost kokosového oleje v obsahu nasycených mastných kyselin, zejména protizánětlivé kyseliny laurové.
Obsah sekce
Vysvětlení
Následující tabulka uvádí procentuální složení různých olejů a tuků v rámci nasycených a nenasycených mastných kyselin a jejich druhů. Součty nemusí dávat 100 %, neboť jsou některé podruhy tuků vynechány a čísla zaokrouhlena.
Z tabulky se lze přibližně dozvědět, jak je který tuk vhodný k tepelné úpravě či dlouhodobé konzumaci. Tuky s vysokým poměrem polynenasycených mastných kyselin jsou k tepelné úpravě nevhodné (zvláště s vysokým obsahem kyseliny linolové), zatímco ty s vyšším obsahem nasycených a případně i mononenasycených mastných kyselin a co nejnižším obsahem polynenasycených kyselin jsou vhodnější. [13]
Tuky s vysokým obsahem omega 3 mastné kyseliny Alpha-Linolenové nejsou nejvhodnější jako hlavní tuky pro dlouhodobou konzumaci. Zde se jedná o lněný a případně i řepkový olej. Nejlepší je je používat jako doplňkové oleje pro udržení vyrovnaného poměru mezi omega 3 (ω3) a omega 6 (ω6), který by měl být kolem 1:4. [14]
Dále se dozvíte, že kokosový olej vysoce převyšuje ostatní tuky v obsahu protizánětlivé, a mnoho dalšími skvělými vlastnostmi disponující, kyseliny laurové. Zároveň také obsahuje minimum nenasycených mastných kyselin, což by mohlo vést k závěru, že je vysoce vhodný k tepelné úpravě. Zda je tomu tak se dočtete ve zvlášní sekci věnované tomuto tématu.
Je zřejmé, že kokosový olej se od ostatních tuků svým složením dosti vymyká a srovnávat jej např. s vepřovým sádlem kvůli obsahu nasycených mastných kyselin je dosti od věci, neboť obsahuje jiné druhy těchto kyselin a postrádá cholesterol.
Tabulka složení olejů
Název | poměr nenasyc. mast. kys. | Nasycené | Mono nenasycené | Poly nenasycené | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kaprinová kyselina C10:0 | Laurová kyselina C12:0 | Myristová kyselina C14:0 | Palmitová kyselina C16:0 | Stearová kyselina C18:0 | Olejová kyselina C18:1 | Linolová Kyselina C18:2 (ω6) | Alpha-Linolenová Kyselina C18:3 (ω3) | ||
Mandlový olej | 9.7 | - | - | - | 7 | 2 | 69 | 17 | - |
Hovězí lůj | 0.9 | - | - | 3 | 24 | 19 | 43 | 3 | 1 |
Mléčný tuk (skot) | 0.5 | 3 | 3 | 11 | 27 | 12 | 29 | 2 | 1 |
Mléčný tuk (koza) | 0.5 | 7 | 3 | 9 | 25 | 12 | 27 | 3 | 1 |
Mléčný tuk (člověk) | 1.0 | 2 | 5 | 8 | 25 | 8 | 35 | 9 | 1 |
Řepkový olej | 15.7 | - | - | - | 4 | 2 | 62 | 22 | 10 |
Kakaové máslo | 0.6 | - | - | - | 25 | 38 | 32 | 3 | - |
Olej z tresčích jater | 2.9 | - | - | 8 | 17 | - | 22 | 5 | - |
Kokosový olej | 0.1 | 6 | 47 | 18 | 9 | 3 | 6 | 2 | - |
Kukuřičný olej | 6.7 | - | - | - | 11 | 2 | 28 | 58 | 1 |
Lněný olej | 9.0 | - | - | - | 3 | 7 | 21 | 16 | 53 |
Sádlo (věpřové) | 1.2 | - | - | 2 | 26 | 14 | 44 | 10 | - |
Olivový olej | 4.6 | - | - | - | 13 | 3 | 71 | 10 | 1 |
Palmový olej | 1.0 | - | - | 1 | 45 | 4 | 40 | 10 | - |
Arašídový olej | 4.0 | - | - | - | 11 | 2 | 48 | 32 | - |
Světlicový olej | 10.1 | - | - | - | 7 | 2 | 13 | 78 | - |
Sesamový olej | 6.6 | - | - | - | 9 | 4 | 41 | 45 | - |
Bambucké máslo | 1.1 | - | 1 | - | 4 | 39 | 44 | 5 | - |
Sójový olej | 5.7 | - | - | - | 11 | 4 | 24 | 54 | 7 |
Slunečnicový olej | 7.3 | - | - | - | 7 | 5 | 19 | 68 | 1 |
Olej z vlašských ořechů | 5.3 | - | - | - | 11 | 5 | 28 | 51 | 5 |
Obsah webu
- Kokosový olej - Úvod
- Zdravotní účinky
- Metody výroby?
- Je vhodný k vaření?
- Je vhodný k opalování?
- Jaký koupit?
- Tabulka olejů (zde se nacházíte)
- O nasycených tucích
- Použití
Kam dál?
- 1 http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html
- 2 Virgin Coconut Oil How it has changed people’s lives, and how it can change yours! Marianita Jader Shilhavy, CND a Brian W. Shilhavy, BA, MA
- 3 http://suppversity.blogspot.cz/2014/12/the-quest-for-optimal-cooking-oil-heat.html
- 4 http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
- 5 http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_frying
- 7 http://www.huffingtonpost.ca/2013/10/25/coconut-oil-benefits_n_4164278.html
- 8 http://www.raysahelian.com/coconutoil.html
- 9 http://www.researchgate.net/publication/265475789_Virgin_Coconut_Oil_and_Its_Potential_Cardioprotective_Effects
- 10 http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut
- 11 http://www.thehindubusinessline.com/markets/commodities/coconut-oil-slips-before-peak-arrivals/article1483934.ece
- 12 http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html
- 13 http://kulturistika.ronnie.cz/c-17177-zmeny-jedlych-tuku-a-oleju-vlivem-tepelne-upravy-a-skladovani.html
- 14 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909