Metody výroby kokosového oleje
Dříve se kokosový olej vyráběl tradičním ručním způsobem, který zajišťoval jeho vysokou kvalitu. Tuto výrobu dnes již moc nenajdeme. Některé firmy se na ni specializují, avšak mnohem více se využívají moderní strojové výrobní techniky a také rafinace kokosového oleje.
[11]
Obsah sekce
Rafinovaný olej (RBD)
Většina kokosového oleje se v dnešní době vyrábí z copry, což je sušené kokosové maso, nebo-li hmota z kokosových ořechů. Vzhledem k tomu, že k sušení dochází většinou při podmínkách, které nezajišťují řádné sanitární standardy, musí olej lisovaný z kopry projít čistícím procesem, tedy rafinací. Je vybělen a deodorizován, čímž ztrácí mnoho účinků a dobrých vlastností, neboť se při tomto procesu používá vysoká teplota.
Takový olej se nazývá RBD. Často se pak také používá hydroxid sodný k odstranění volných mastných kyselin, čímž se prodlužuje jeho trvanlivost. Modernější výroba kokosového oleje založená na šetření nákladů, navíc používá další spoustu chemických látek, které umožňují vyšší výtěžnost oleje z copry.
...Zobrazit víceRafinovaný kokosový olej nemá se zdravým produktem nic moc společného, stejně jako většina rafinovaných rostlinných olejů. Jediná věc, kde jej mohu doporučit, je smažení, pro jeho nízkou oxidativnost, nepřítomnost cholesterolu a polynenasycených mastných kyselin, které jsou tepelně nestabilní (obsahuje jich velmi málo, asi 1.7 %) a to všechno při poměrně vysokém bodu přepálení 204°C. Stejně dobře vám však na tyto účely poslouží i rafinovaný (bod přepálení 207°C a nízká tvorba škodlivin při zahřívání) či i nerafinovaný olivový olej (Extra Virgin bod přepálení 191°C a nízká tvorba škodlivin při zahřívání). [3][4]
O vhodnosti kokosového oleje k tepelné úpravě je tu zvlášťní sekce.
Ale pryč od smažení. Tento web má být především o zdraví a k němu nám může panenský kokosový olej pomoci.
Panenský olej
Panenský kokosový olej může být naopak získán pouze z čerstvého kokosového masa (non-copra). Při jeho výrobě se nepoužívají chemikálie ani vysoké teploty. V současnosti existují 2 metody, jak získat panenský kokosový olej.
1. Metoda rychlého sušení, kdy se kokosové maso vysuší při přísných hygienických podmínkách a poté se z něj olej mechanicky vylisuje. [2]
2. Metoda mokrého mletí, kdy se z čerstvého nesušeného kokosového masa lisuje kokosové mléko a poté je z něj olej oddělen typicky mechanickou centrifugou, nebo fermentací (takový bývá nejkvalitnější), či enzymatickými procesy, případně vařením (které nijak nepoškozuje vlastnosti oleje). [2]
Při těchto procesech teploty ani zdaleka nedosahují teplot jako při rafinaci oleje a olej si zachovává svoji kokosovou chuť a vůni. Neobohacuje se tedy žádnými umělými aromaty, jak tomu bývá u RBD oleje.
Vlastnosti panenského kokosového oleje jsou úplně jiné než u rafinovaného a pokud chcete využít jeho účinků ke zdravotním účelům, nemohu jinak než doporučit kupovat tento typ.
Více o tom, jak vybrat kokosový olej se dozvíte v samostatné kapitole.
Obsah webu
- Kokosový olej - Úvod
- Zdravotní účinky
- Metody výroby? (zde se nacházíte)
- Je vhodný k vaření?
- Je vhodný k opalování?
- Jaký koupit?
- Tabulka olejů
- O nasycených tucích
- Použití
Kam dál?
- 1 http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html
- 2 Virgin Coconut Oil How it has changed people’s lives, and how it can change yours! Marianita Jader Shilhavy, CND a Brian W. Shilhavy, BA, MA
- 3 http://suppversity.blogspot.cz/2014/12/the-quest-for-optimal-cooking-oil-heat.html
- 4 http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
- 5 http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_frying
- 7 http://www.huffingtonpost.ca/2013/10/25/coconut-oil-benefits_n_4164278.html
- 8 http://www.raysahelian.com/coconutoil.html
- 9 http://www.researchgate.net/publication/265475789_Virgin_Coconut_Oil_and_Its_Potential_Cardioprotective_Effects
- 10 http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut
- 11 http://www.thehindubusinessline.com/markets/commodities/coconut-oil-slips-before-peak-arrivals/article1483934.ece