Jaký koupit kokosový olej?
Jak vybrat ten správný kokosový olej, aby byl zdravý, kvalitní a chutný?
Obsah sekce
Non-copra
Metoda výroby je jedna z nejpodstatnějších věcí, na které byste si měli dávat při výběru kokosového oleje pozor.
Aby byl zdravý a měl všechny vlastnosti, pro které jej kupujete, měl by být vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Oleje vyrobené mokrým mletím bývají o něco kvalitnější než ty metodou rychlého sušení, ale ani s těmi neuděláte chybu. [7]
Více se o těchto metodách můžete dočíst v sekci o výrobě.
Velmi důležité je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu, což obě dvě výše uvedené metody splňují.
Oleje vyrobené z copry procházejí rafinačním procesem a navíc bývají chemicky ošetřené. Takovým se doporučuji vyhnout.
Rozdíl mezi Virgin a Extra Virgin
Jaký je rozdíl? Žádný!
Pro označení Virgin a Extra Virgin, případně panenský olej, neexistuje žádná globální legislativa jako u olivového oleje a výrobci je mohou používat dle svého uvážení. Nenechte se tedy zmást klamným marketingem a ověřujte si, jak je olej vyráběn.
Pokud na balení nenaleznete žádné další informace o metodě výroby, nespoléhejte se jen na toto označení a ptejte se výrobce. Kvalitní oleje se faktem, že jsou vyrobené z čerstvého kokosu, většinou chlubí na etiketě.
Je potřeba BIO?
Vzhledem k tomu, že se kokosové palmy ošetřují pesticidy jen minimálně a kokosové ořechy rostoucí ve výšce se většinou nestříkají, nehraje v tomto případě výběr Bio produktu až takovou roli jako u jiných potravin. Jediné pesticidy se do kokosu mohou dostat pomocí kořenového systému stromu ze země. Existují velmi kvalitní ne-bio ale i bio oleje. GMO kokosové palmy se také zatím nevyskytují.
Bio (neboli Organic) je tedy spíše jen třešničkou na dortu, která může podpořit už tak velmi kvalitní produkt. Na druhou stranu i přes tento certifikát je stále třeba se dívat na metodu výroby oleje.
Tekutý kokosový olej?
Tak tady pozor! Tekutý kokosový olej, který zůstává v tekuté formě i v lednici, je úplně jiný produkt, než o kterém se na tomto webu bavíme. Jedná se o kokosový olej zbavený nasycené mastné kyseliny laurové (klasicky z důvodu vysoké poptávky po této kyselině na světovém trhu), čímž ztrácí mnoho pozitivních účinků. Takový produkt už má s přírodou pramálo společného. Přestože se díky obsahu zbylých MCT dá použít jako sportovní doplněk pro pálení tuků, není důvod, proč nevyužít přímo šetrně vyrobený panenský kokosový olej.
Čemu se vyhnout?
- Rafinovanému kokosovému oleji
- Parfumovanému, bělenému či jinak chemicky upravenému oleji
- Tekutému kokosovému oleji
- Hydrogenizovanému kokosovému oleji (ztužený s obsahem trans mastných kyselin)
- Oleji vyráběnému jinak než metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení
- Virgin a Extra Virgin oleji, na kterém není uveden způsob produkce (může se jednat o klamání)
Konkrétní produkty
Mé osobní doporučení je kokosový olej od vitalvibu, který je vyráběn metodou mokrého mletí při nízkých teplotách. Je kvalitní, chutný a voňavý.
Mám s ním výborné zkušenosti jak v kuchyni tak pro kosmetické účely.
Vypadá takto:
Obsah webu
- Kokosový olej - Úvod
- Zdravotní účinky
- Metody výroby?
- Je vhodný k vaření?
- Je vhodný k opalování?
- Jaký koupit? (zde se nacházíte)
- Tabulka olejů
- O nasycených tucích
- Použití
Kam dál?
- 1 http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html
- 2 Virgin Coconut Oil How it has changed people’s lives, and how it can change yours! Marianita Jader Shilhavy, CND a Brian W. Shilhavy, BA, MA
- 3 http://suppversity.blogspot.cz/2014/12/the-quest-for-optimal-cooking-oil-heat.html
- 4 http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
- 5 http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_frying
- 6 https://rajivawijesinha.wordpress.com/2010/05/25/a-loverly-bunch-of-coconuts-%E2%80%93-philip-alston-on-centre-stage-again/
- 7 http://healthimpactnews.com/2014/what-type-of-coconut-oil-is-best-how-to-choose-a-coconut-oil/