Je vhodný k vaření?
V rámci marketingu, který se kolem kokosového oleje šíří, se dozvíte, že kokosový olej je vysoce tepelně stabilní a je vhodný ke smažení a jiným tepelným úpravám. Co se týče panenského kokosového oleje, není to až tak úplně pravda. Pojďme se na to podívat blíže.
Stabilita kokosového oleje
Panenský kokosový olej má 2 zásadní dobré vlastnosti, díky kterým by měl být vhodný k tepelné úpravě:
- Neobsahuje téměř žádné polynenasycené mastné kyseliny náchylné k tepelné oxidaci (pouze 1.7 %).
- Neobsahuje žádný cholesterol, takže problém s tepelnou oxidací cholesterolu, který známe z živočišných tuků, odpadá. [3]
Má však jednu zásadní vlastnost, která ho předurčuje více do studené kuchyně:
- Jeho smoke point, tedy teplotní bod, při kterém se začne rozkládat a produkovat kouř, se pohybuje kolem 163-177°C [4][3].
Vyplývá z toho jednoduchý závěr. Panenský kokosový olej je sice vhodný k tepelné úpravě, ale jen k té šetrnější, která se pohybuje pod 163°C, což rozhodně není smažení, kde se teploty pohybují většinou mezi 175-190°C. [3][5]
Nemusíte se bát použít jej např. na rychlé restování zeleniny, kde naopak vyniknou jeho neoxidativní vlastnosti.
Obsah webu
- Kokosový olej - Úvod
- Zdravotní účinky
- Metody výroby?
- Je vhodný k vaření? (zde se nacházíte)
- Je vhodný k opalování?
- Jaký koupit?
- Tabulka olejů
- O nasycených tucích
- Použití
Kam dál?
- 1 http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html
- 2 Virgin Coconut Oil How it has changed people’s lives, and how it can change yours! Marianita Jader Shilhavy, CND a Brian W. Shilhavy, BA, MA
- 3 http://suppversity.blogspot.cz/2014/12/the-quest-for-optimal-cooking-oil-heat.html
- 4 http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point
- 5 http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_frying
- 6 https://rajivawijesinha.wordpress.com/2010/05/25/a-loverly-bunch-of-coconuts-%E2%80%93-philip-alston-on-centre-stage-again/