O nasycených tucích
Jsou nasycené tuky zdravé nebo nezdravé? Způsobují srdeční choroby? Jak to všechno bylo a je.
Obsah sekce
Mýtus o nasycených tucích
Všechno to začalo ve 20. století, kdy se z dříve spíše ojedinělých cévních a srdečních chorob stala celosvětová epidemie. Číslo jedna v počtu úmrtí. [1]
Na veřejnost se dostala nepotvrzená experimentální data z testování na zvířatech, která svědčila o tom, že konzumace nasycených tuků vede ke zvýšení cholesterolu v krvi. A protože byl cholesterol spojován se srdečně-cévními chorobami, došlo se k nepotvrzenému závěru, že tyto onemocnění způsobují nasycené tuky. [1]
Tato domněnka však nikdy nebyla potvrzena při experimentech s lidmi. Dnešní vědecká data vedou k závěru, že se jednalo o omyl, který jen nahrál do karet výrobcům margarínů, rostlinných olejů a nízkotučných potravin.
V roce 2010 bylo přezkoumáno 21 studií s účastí přes 347 tis. lidí. Nenašlo se absolutně žádné významné spojení mezi nasycenými tuky a kardiovaskulárními nemoci. [4]
Také průzkum 76 studií (dlouhodobých i krátkodobých) z roku 2014 s celkem více než 643 tis. účastníky, nenašel žádné spojení mezi nasycenými tuky a onemocněním srdce. [5]
Podle průzkumu mnoha studií od nezávislé odborné společnosti Cochrane, nemají nasycené tuky žádný vliv na úmrtí či úmrtí způsobené srdečně-cévními onemocněními. Co však tento průzkum našel je, že nahrazení části nasycených tuků v dietě nenasycenými, může mít ochranný vliv proti těmto nemocem (pokles výskytu srdečních příhod o 14 %). Nejedná se tedy o špatný vliv nasycených tuků, ale o protektivní účinky tuků nenasycených. [6]
Rozložit příjem tuků v potravě částěčně mezi nasycené a částečně mezi nenasycené doporučuji také.
Z mnoha nejnovějších revizí a studií vyplívá tedy jasný závěr. Nasycené tuky nemají průkazné spojení s kardiovaskulárním onemocněním.
Přirozeně nasycené tuky jsou chybně spojovány se srdečně-cévními chorobami.
Vzhledem k pozitivním výsledkům nejrůznějších studií o kokosovém oleji, který je z většiny nasyceným tukem, není tento závěr překvapující. Překvapující je, že se tento mýtus i v dnešní době šíří mezi odbornou i laickou společností.
Mé doporučení je přirozeně nasyceným tukům (do toho nespadají např. margaríny) se zbytečně nevyhýbat, ale ani to s nimi nepřehánět. Důležitá je vyrovnanost. V případě stravy bez živočisných produktů pak může kokosový olej přijít vhod jako jejich prakticky jediný zdroj.
Závěr
Nasycené tuky nejsou nezdravé a nikdy nebyl nalezen významný důkaz jejich škodlivosti. Jsou přirozenou součástí naší stravy a mají i mnoho pozitivních účinků (viz zdravotní účinky kokosového oleje). Je důležité vybírat jejich kvalitní zdroje, které neprošly průmyslovým zpracováním.
Obsah webu
- Kokosový olej - Úvod
- Zdravotní účinky
- Metody výroby?
- Je vhodný k vaření?
- Je vhodný k opalování?
- Jaký koupit?
- Tabulka olejů
- O nasycených tucích (zde se nacházíte)
- Použití
Kam dál?
- 1 http://authoritynutrition.com/saturated-fat-good-or-bad/
- 2 http://greatist.com/health/saturated-fat-healthy
- 3 http://www.huffingtonpost.com/christiane-northrup/saturated-fat_b_4914235.html
- 4 http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
- 5 http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638
- 6 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002137.pub3/abstract
- http://circ.ahajournals.org/content/early/2014/12/18/CIR.0000000000000152.full.pdf+html
- http://www.aihw.gov.au/cardiovascular-health/trends/