Rebelia.cz » Kokosový olej » O nasycených tucích

Kokosový olej

Užitečné informace o kokosovém oleji.

O nasycených tucích

Jsou nasycené tuky zdravé nebo nezdravé? Způsobují srdeční choroby? Jak to všechno bylo a je.

Rostlinné oleje

Obsah sekce

  1. Mýtus o nasycených tucích
  2. Závěr

Mýtus o nasycených tucích

Všechno to začalo ve 20. století, kdy se z dříve spíše ojedinělých cévních a srdečních chorob stala celosvětová epidemie. Číslo jedna v počtu úmrtí. [1]

Na veřejnost se dostala nepotvrzená experimentální data z testování na zvířatech, která svědčila o tom, že konzumace nasycených tuků vede ke zvýšení cholesterolu v krvi. A protože byl cholesterol spojován se srdečně-cévními chorobami, došlo se k nepotvrzenému závěru, že tyto onemocnění způsobují nasycené tuky. [1]

Tato domněnka však nikdy nebyla potvrzena při experimentech s lidmi. Dnešní vědecká data vedou k závěru, že se jednalo o omyl, který jen nahrál do karet výrobcům margarínů, rostlinných olejů a nízkotučných potravin.

V roce 2010 bylo přezkoumáno 21 studií s účastí přes 347 tis. lidí. Nenašlo se absolutně žádné významné spojení mezi nasycenými tuky a kardiovaskulárními nemoci. [4]

Také průzkum 76 studií (dlouhodobých i krátkodobých) z roku 2014 s celkem více než 643 tis. účastníky, nenašel žádné spojení mezi nasycenými tuky a onemocněním srdce. [5]

Vitalvibe kokosový olej

Podle průzkumu mnoha studií od nezávislé odborné společnosti Cochrane, nemají nasycené tuky žádný vliv na úmrtí či úmrtí způsobené srdečně-cévními onemocněními. Co však tento průzkum našel je, že nahrazení části nasycených tuků v dietě nenasycenými, může mít ochranný vliv proti těmto nemocem (pokles výskytu srdečních příhod o 14 %). Nejedná se tedy o špatný vliv nasycených tuků, ale o protektivní účinky tuků nenasycených. [6]

Rozložit příjem tuků v potravě částěčně mezi nasycené a částečně mezi nenasycené doporučuji také.

Z mnoha nejnovějších revizí a studií vyplívá tedy jasný závěr. Nasycené tuky nemají průkazné spojení s kardiovaskulárním onemocněním.

Přirozeně nasycené tuky jsou chybně spojovány se srdečně-cévními chorobami.

Vzhledem k pozitivním výsledkům nejrůznějších studií o kokosovém oleji, který je z většiny nasyceným tukem, není tento závěr překvapující. Překvapující je, že se tento mýtus i v dnešní době šíří mezi odbornou i laickou společností.

Mé doporučení je přirozeně nasyceným tukům (do toho nespadají např. margaríny) se zbytečně nevyhýbat, ale ani to s nimi nepřehánět. Důležitá je vyrovnanost. V případě stravy bez živočisných produktů pak může kokosový olej přijít vhod jako jejich prakticky jediný zdroj.

Závěr

Nasycené tuky nejsou nezdravé a nikdy nebyl nalezen významný důkaz jejich škodlivosti. Jsou přirozenou součástí naší stravy a mají i mnoho pozitivních účinků (viz zdravotní účinky kokosového oleje). Je důležité vybírat jejich kvalitní zdroje, které neprošly průmyslovým zpracováním.

Obsah webu

  1. Kokosový olej - Úvod
  2. Zdravotní účinky
  3. Metody výroby?
  4. Je vhodný k vaření?
  5. Je vhodný k opalování?
  6. Jaký koupit?
  7. Tabulka olejů
  8. O nasycených tucích (zde se nacházíte)
  9. Použití

Kam dál?

  • 1 http://authoritynutrition.com/saturated-fat-good-or-bad/
  • 2 http://greatist.com/health/saturated-fat-healthy
  • 3 http://www.huffingtonpost.com/christiane-northrup/saturated-fat_b_4914235.html
  • 4 http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
  • 5 http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638
  • 6 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002137.pub3/abstract
  • http://circ.ahajournals.org/content/early/2014/12/18/CIR.0000000000000152.full.pdf+html
  • http://www.aihw.gov.au/cardiovascular-health/trends/